0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Zupa z kalafiora z glazurowaną marchewką

Zupa z kalafiora z glazurowaną marchewką

Kalafior, nudne warzywo. Blady kuzyn zielonego brokuła. Koszmarem jest spożywanie jego różyczek oblepionych zasmażką z bułki tartej. Czy to warzywo może nas czymś jeszcze zaskoczyć? Owszem, Ania ugotowała pyszną, aksamitną w smaku zupę a ja się dzielę z Wami przepisem  i wspomnieniem bardzo udanego niedzielnego obiadu.

Co potrzebujemy:

  • jeden średni kalafior
  • 0,5 l. mleka
  • 0,5 l. bulionu
  • garść startego parmezanu
  • 3-4 marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżkę miodu
  • natkę pietruszki
  • sól
  • pieprz

Kalafior dzielę na różyczki i zalewam mlekiem i bulionem. Gotuję 15 minut. Miksuję i doprawiam solą i pieprzem.

Marchewkę tnę w słupki ok. 5 cm. Na bardzo rozgrzaną w woku lub patelni oliwę wrzucam na 5 min marchewkę, dodaję miód, i smażę przez ok. 2 min. Marchewka będzie przyjemnie chrupiąca.

Na dnie talerza układam marchewkę, zalewam zupą i posypuję pietruszką. Można udekorować listkiem bazylii.