0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Zupa miso – jedno z klasycznych dań kuchni japońskiej. Jest smaczne i łatwe do zrobienia. Przepis na miso podawałem już wcześniej, dziś lekka wariacja na temat, bo sposobów na przygotowanie miso jest tyle, co mieszkańców Tokio. Ważna jest baza, a wkład zależy od Waszej fantazji.

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki na cztery porcje:

Bulion:

  • 1 litr wody
  • 2 łyżki pasty miso

Wsad:

  • garść grzybów shitake
  • dwie marchewki
  • garść szpinaku
  • jedna cebula

Przyprawy

  • pieprz
  • papryczka chili
  • ½ limonki

Do dekoracji:

  • cebulka dymka
  • ziarna sezamu
  • makaron soba

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy bulion. W garnku gotujemy wodę, dodajemy pastę miso, mieszamy tak, aby pasta rozpuściła się w wodzie.
  2. Do bulionu dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w talarki marchewkę i grzyby shitake. Gotujemy, aż warzywa będą będą miękkie. Jeśli lubimy ostry smak, do buliony dodajemy także kilka plasterków chili. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia. Podawana zupa ma być ciepła, nie gorąca.
  3. W osobnym garnku gotujemy makaron soba, wg w przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzamy.
  4. Do naczyń w których zupa będzie podawana, nakładamy makaron, warzywa (plus świeży szpinak), grzyby. Dekorujemy dymką i sezamem. Skrapiamy sokiem z limonki.
Zupa miso

Zupa miso

Zupa miso

Zupa miso

 https://facetzprzepisem.com/2016/05/29/zupa-miso-ze-szpinakiem-i-grzbami-shitake/