0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Cukinia. Warzywo niepopularne i pomijane w jadłospisie a szkoda. W kuchni można używać je na wiele sposobów, jest przy tym bardzo nisko kaloryczne – 100 g. to około 15 kcal. Bardzo dobrze nadaje się do sałatek, wyśmienicie smakuje podsmażona lub grillowana. Można też z cukinii zrobić ZUPĘ, która nie tylko dobrze wygląda ale także świetnie smakuje.

Dla 4 osób potrzebujemy około 1 kg cukinii.

W garnku gotujemy klasyczny bulion warzywny (marchewka, por, pietruszka, seler, przyprawy). Na patelni podsmażamy pokrojona w piórka cebulę i pokrojoną w kostkę cukinię. Potem dodajemy do bulionu i całość chwile razem gotujemy. Przed zmiksowaniem należy wyciągnąć z garnka warzywa (marchewka, por, pietruszka, seler, przyprawy). Podajemy z wędzonym łososiem.