0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Kuchnia tajska jest najlepsza i basta! Twierdzenie autorytarne, ale oczywiste jak fakt, że cytryna nigdy nie będzie sama z siebie słodka. Po Tajlandii podróżowaliśmy podczas gorącego lata 2011 roku. Odwiedziliśmy wyspę Koh Samui oraz „tajlandzki Sopot” – kurort Hua-Hin, położony dobre 200 kilometrów na południe od Bangkoku (7 godzin pociągiem paskudnej klasy lub ledwie 2,5 godziny busikiem). Oba miejsca interesujące, oba szczerze polecam.

Tajlandia. Krew, pot i łzy. Zero ładnych landszaftów.

Tajlandia. Krew, pot i łzy. Zero ładnych landszaftów.

 

Im gorzej tym lepiej

Im gorzej tym lepiej

Klasycznie, im gorzej wyglądająca garkuchnia, tym lepsze i tańsze jedzenie tam podawano. Jednocześnie w tych miejscach nie uznawano taryfy ulgowej dla turystów – „średnio ostre” oznaczało zawsze wypalenie gardła i żołądka ostrością papryczki chili. Warto było.

Przepis na czerwone curry po tajsku wpadł mi przez przypadek w ręce. Jak to w kuchni tajskiej, proporcje składników mają znaczenie, li tylko orientacyjne, ważniejsze jest serce które wkłada się do gotowania.

Składniki dla 3-4 osób:

  • 500 g piersi z kurczaka pokrojonego w kawałki 2 cm
  • 2 bataty
  • 2 szalotki lub 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 1 łyżka startego imbiru lub galangalu
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 papryczka chilli
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sok z jednej limonki

Do przybrania:

  • dymka
  • pęczek kolendry
Tajskie czerwone curry z kurczakiem i batatami

Tajskie czerwone curry z kurczakiem i batatami

Przygotowanie:

  1. W woku lub patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy pastę curry i smażymy przez 1-2 minuty.
  2. Dodajemy cebulę pokrojną w piórka, czosnek oraz imbir. Smażymy 3 minuty, aż cebula będzie zeszklona.
  3. Dodajemy paprykę, pomidory oraz mleko kokosowe. Gotujemy 10 minut.
  4. Następnie dodajemy do woka kurczaka i pokrojone w kostkę bataty. Gotujemy 10 minut, tak aby kurczak nie był surowy.
  5. Następnie całość doprawiamy sosem rybnym, sokiem z limonki oraz cukrem. Tak aby uzyskać idealne połączenie smaku słodkiego, słonego i kwaśnego.
  6. Zdejmujemy z gazu, przybieramy posiekaną dymką oraz kolendrą. Podajemy z ryżem.
Tajskie czerwone curry z kurczakiem i batatami

Tajskie czerwone curry z kurczakiem i batatami


https://facetzprzepisem.com/2015/10/29/tajskie-czerwone-curry-z-kurczakiem-i-batatami/