0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Pieczone filety z kurczaka z szynką parmeńską

Pieczone filety z kurczaka z szynką parmeńską

„Dwa machnięcia kocim ogonem” jak mawiała Mia Wallace. Tyle zajmie Wam przygotowanie tej pysznej i pięknie wyglądającej przystawki. Czasu wolnego potrzebuje jak zamrażarka lodu, dysk zapełniony zdjęciami bez obróbki, lodówka załadowana przeterminowanymi półproduktami. Jeśli ktoś zna handlarza czasu, proszę o namiar. Tymczasem szkoda czasu na pisanie opasłych akapitów, zobaczmy co dziś w kuchni.

Pieczone filety z kurczaka z szynką parmeńską

Pieczone filety z kurczaka z szynką parmeńską

Składniki na dwie porcje

  • jedna duża pierś z kurczaka;
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej;
  • 150 g pomidorków na gałązkach, przekrojonych na połówki;
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę;
  • 1 łyżka przyprawy do grilla  adobo (ewentualnie może być posiekana natka pietruszki);
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • sól, pieprz;
  • szczypta cukru;

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy na plastry o grubości 1 centymetra, tak jak na klasyczne schabowe ;) W naczyniu żaroodpornym układamy plastry kurczaka, polewamy oliwą, smarujemy czosnkiem i przyprawą adobo. Dodajemy sól i pieprz. Na filetach układamy plastry szynki, skrapiamy sokiem z cytryny. W naczyniu układamy także pomidory koktajlowe, posypujac je cukrem. Naczynie wkładamy na 18-22 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopnii.

Po wyjęciu z piekarnika dodajemy listki bazylii, całość nalepiej smakuje z jasnym pieczywem.

Oryginalny przepis znajdziecie na Kwestii Smaku.


https://facetzprzepisem.com/2014/12/05/pieczone-filety-z-kurczaka-z-szynka-parmenska/