0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Pad Thai – makaron z krewetkami, pastą z tamaryndowca i sosem rybnym. Jedno z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej. Znaleźć je można w każdej, najbardziej podrzędnej tajskiej restauracji w Polsce. Nieszczęśliwie, podczas wizyty w Tajlandii nie miałem okazji skosztować tego dania. Pechowo, dopadłem pad thai dopiero w naszej Ojczyźnie i były to spotkania bolesne. Gdzie nie trafiałem – tragedia, gdzie nie jadałem – było gorzej i gorzej, porażka goniła porażkę. Lokalni mistrzowie woka i patelni skutecznie odstraszyli mnie od tego dania na wiele tygodni. Prawdziwe nieszczęście, problemy 1. Świata.

W czasie leniwej styczniowej niedzieli, kiedy strach wyjść z domu, w kącie zamrażarki znalazłem dwie garści zamrożonych krewetek. W ostatnich dniach, czy nawet tygodniach owoce morza to nie jest coś, na co mam ochotę, wolę pomyśleć o pójściu do pracy, o zaległych rachunkach, o Jacku Kurskim, niż o jedzeniu krewetek – cóż, tak teraz mam, przyjmuję to z pokorą, ale nie wiem czy to jest #dobrazmiana ;)

Niemniej, Anna się uparła i rzekła – „Zrób coś z krewetek, zajmują za dużo miejsca w naszej zamrażarce”. I wtem, powróciły koszmary o pad thai – postanowiłem przeprowadzić blitzkrieg na polsko-tajskich garkuchniach, stąd dziś przepis na najlepsze pad thai.

Cokolwiek wrzucicie do woka nie liczy się, krewetki za 5 zł są równie dobre jak te za 50 zł. Makaron – może być drogi, ryżowy we wstążki, może być zwyczajne noodles, bo sukces tego dania leży w sosie, przygotujcie go tak aby Wam smakował.

Składniki na dwie porcje

Czas przygotowania: 35 minut

  • 100-150 g makaronu ryżowego lub noodles
  • 150 g krewetek
  • 1 jajko
  • Garść kiełków (np. fasoli mung)
  • 1 cebulka dymka (zielona część)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

Sos:

  • 5-6 łyżek sosu rybnego
  • 3-4 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • ½ łyżki płatków chili

Przygotowanie:

  1. Zagotować makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i przepłukać zimną wodą.
  2. Składniki sosu dokładnie wymieszac w misce.
  3. Na patelni podgrzać oliwę, dodać czosnek.
  4. Następnie dodac krewetki i smażyć przez 4-5 minut, wbić jajko energicznie mieszająć i smażąc, aż się zetnie.
  5. Dodać na patelnię makaron i sos. Smażyć 3-4 minuty. Dodać cebulkę i kiełki.
  6. Można podawać z prażonymi orzechami ziemnymi.IMG_1849
    IMG_1858
    IMG_1867

  7. https://facetzprzepisem.com/2016/03/09/pad-thai-tajska-klasyka/