0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Nóż szefa wszystkich szefów

Nóż szefa wszystkich szefów

Ostry jak papryczka chilli i brzytwa golibrody Sweeney’a Todd’a – nóż szefa kuchni wpadł właśnie w moje ręce. Po powrocie z cokolwiek chłodnej i mokrej Lizbony, Lidl Polska miło zaskoczył raz jeszcze i podesłał kawałek zimnego, skrojonego w sam raz metalu. Nóż szefa kuchni to proteza, przedłużenie mojej prawej ręki. Sieka przeciwników szybciej niż Conan Barbarzyńca i sprawniej od batalionu Legii Cudzoziemskiej. Drogie warzywa – nie macie szans.

A więc jestem szefem kuchni i siekam nożem z przyjemnością: dziś na późny smarowidło z awokado, czosnkiem, bazylią i pomidorem. W sam raz na chłód Lizbony i mróz Małopolski.

  • 1 awokado;
  • 2-4 zabki czosnku – jak kto woli, ja lubię dużo;
  • sok z połowy cytryny;
  • dwie łyżki oliwy z 1. Tłoczenia;

Dojrzałe awokado widelcem rozcieramy na tzw „masło”, dodajemy resztę składników. Pastą smarujemy pieczywo, POSIEKANE dodatki (bazylia, pomidory, ekstra czosnek) dodajemy wg uznania.