0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Miało być o Morawach z których właśnie wróciliśmy ale inne terminy gonią i jest kolejny przepis. Wyjdzie wszystkim na dobre. Dziś coś ekstra, tylko dla prawdziwych hardkorów: koktajl ze szpinaku. Tak, to można jeść. Tak, to nie jest środek na przeczyszczenie. Do rzeczy:

Przepis na 4 porcje wg Kwestii Smaku (jak zwykle, zdjęcia i wykonanie moje)

• 120 g szpinaku sałatkowego o drobnych liściach (odmiany baby)
• 1 szklanka liści mięty
• 1 słodkie i dojrzałe mango, obrane i pokrojone na kawałki
• sok jabłkowy lub woda mineralna
• 8 kostek lodu do podania (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Szpinak opłukać i osuszyć, wcisnąć do pojemnika blendera na przemian z mango i miętą. Wlać 1/2 szklanki soku jabłkowego lub wody mineralnej i zacząć miksować. Kilka razy zamieszać aby wszystkie składniki dokładnie się zmiksowały, dodać też więcej soku lub wody w razie potrzeby. Do szklanek włożyć po 2 kostki lodu, wlać koktajl i podawać.