0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Jak ten czas szybko leci, minęło już pół roku, gdy ostatni raz jadłem gęstą zupę z kimchi , to stanowczo za rzadko. Mimo egzotycznego pochodzenia przepisu – w skrócie, można powiedzieć, że zupa smakiem bardzo przypomina kapuśniak. Można więc potraktować poniższy przepis jak wariację na temat kapuśniaku właśnie. Dziś wracam z przepisem na klasyczną zupę kimchi (kimchi guk). Od poprzedniej wersji różni się mniejszą ilością składników. Czas przygotowania (bez kiszenia kimchi): 45 minut Składniki dla 3-4 osób

  • 300 g kimchi (zrobione wg tego przepisu). Ewentualnie gotowe kimchi można zakupić na wynos w wielu restauracjach z azjatyckim jedzeniem
  • 200-250 g mięsa wieprzowego (najlepiej tłusty boczek lub łopatki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 litr wody
  • 0,5 szklanki soku z kimchi (odciśnięty sok z zakupionego kimchi)
  • 1 łyżka pasty gochujang (koreańska pasta z chilli, do zakupienia w sklepikach z egzotyczną żywnością
  • 2 cebulki dymki, posiekane

Przygotowanie:

  1. Mięso kroimy na cienkie paski.
  2. Wymieszać w jednym naczyniu (najlepiej garnek z grubym dnem) kimchi, pastę gochujang, sok z kimchi, mięso i cukier oraz wodę.
  3. Gotować całość 35-40 minut.
  4. Zdjąć z ognia, udekorować dymką. Można podawać z ryżem.

IMG_1211

https://facetzprzepisem.com/2016/09/09/kimchi-guk-zupa-kimchi/