0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Japchae – makaron z warzywami (stir fry) i wołowiną/wieprzowiną. Brzmi niewinnie, ale po jego przygotowaniu, nie miałem siły na konsumpcję :) Gościom ponoć smakowało, tak, że zostałem zmuszony do szybkiego powtórzenia tego dania.


Japchae jest pyszne, za pierwszym podejściem wymaga faktycznie sporo pracy (niemalże każdy składnik jest smażony na patelni osobno), ale kolejne podejścia do przygotowania tej potrawy są już łatwe, jak cotygodniowy spacer po ulubionym dyskoncie.

Japchae to jedno z klasycznych koreńaskich dań przygotowywane często bez specjalnej okazji – tak samo jak kimchi czy doenjang-guk. Ważnym elementem jest smażenie warzyw stir fry – czyli na bardzo mocno rozgrzany olej/oliwę wrzucamy na krótko warzywa, energicznie je mieszając. Dzięki temu warzywa będą fantastycznie chrupiące.

W wersji koszernej do przygotowania japchae należy użyć noodles „dongmyeon”. To makaron zrobiny na bazie skrobi ze słodkich zeimniaków (batatów). O ile same bataty są pyszne i powszechnie w Polsce dostępne, z makaronem może być problem. Nic to jednek, jako substytut dobrze sprawdza się makaron sojowy, jego cechą jest „przeźroczystość” po ugotowaniu. W ostateczności można użyć także zwykłego noodles, nikomu nie powiem ;)

Składniki dla 4 osób:

Czas przygotowania: 80 minut

  • 600-800 g polędwicy wołowej lub łopatki wieprzowej pokrojonej w cienkie plastry
  • 5-6 grzybów shitake, pokrojone w plastry
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • 1 łyżka prażonych nasion sezamu
  • 2 jajka
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 750 g noodles
  • 2-3 cebulki dymki
  • 2 małe cebule pokrojone w piórka
  • 2 duże marchewki pokrojone w julienne
  • 1 papryczka chili
  • Sól, pieprz
  1. Przygotowujemy marynatę do mięsa i grzybów shitake: 1 ząbek czosnku, 1 łyżka cukru, 2 łyżki sosu sojowego, 1 oleju sezamowego i pieprz. Całość łączymy, mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Robimy jidan, czyli cienkie paski z białka i żółtka.
    • Oddzielamy do osobnych naczyń jajko od żółtka
    • Na gorącej patelni rozgrzewamy olej (kilka kropel, papierowym ręcznikiem zbieramy nadmiar oleju z patelni)
    • Wlewamy żółtko i smażymy z obu stron, tak aby się ścięło
    • Zdejmujemy z patelni i kroimy na cienkie paski
    • Całość powtarzamy z białkiem (patelnia, olej, smażenie, krojenie w paski)

    Jidan

    Jidan

    Jidan

  3. W dużym garnku gotujemy posolona lekko wodę, wrzucamy szpinak na maksimum jedną minutę, tak aby się zblanszował. Następnie wyciągamy z wody, odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą i odsączamy z nadmiaru wody. Duże liście szpinaku można pociąć na mniejsze kawałki. Pokrojony szpinak wrzucamy do dużej miski, dodajemy łyżkę oleju sezamowego i łyżkę sosu sojowego.
  4. Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu, wyjmujemy z wody, odsączamy i dodajemy do miski ze szpinakiem. Do całości dodajemy kolejny raz łyżkę oleju sezamowego i łyżkę sosu sojowego oraz łyżkę cukru trzcinowego. Całość mieszamy.
  5. Na patelni rozgrzewamy kilka kropli oleju sezamowego, na dużym ogniu wrzucamy na patelnię pokrojone cebule dymki oraz cebule oraz szczyptę soli. Smażymy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i zawartość hop do miski ze szpinakiem i makaronem.IMG_1847
  6. Następnie na patelnię trafiają grzyby i marchewka. Smażymy 2 minuty, i tak, znów całość trafia do miski.IMG_1776
  7. Ponownie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy zamarynowane wcześniej mięso. Kilka minut na dużym ogniu i… tak, całość dodajemy do miski :)
  8. Przygotowujemy szybki sos: 1 ząbek czosnku, łyżka sosu sojowego, łyżka cukru, i łyżka olej sezamowego plus szczypta soli i pieprz. Całość łączymy ze sobą i mieszamy z tym co mamy w… misce!
  9. Na koniec dekorujemy potrawę paskami jidan, posypujemy uprażonymi ziarnami sezamu, i już gotowe! Uff, zgłodniałem :)Japchae – makaron z warzywami (stir fry) i wołowiną
    IMG_1783
    IMG_1787

    https://facetzprzepisem.com/2016/03/01/japchae-koreanski-makaron-z-warzywami-stir-fry-i-wolowina/