0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Kiedy jest tak ciepło – c.a. 37 stopni w cieniu, kiedy jest się w kuchni i jest się głodnym i spragnionym można zrobić tylko dwie rzeczy: przyrządzić proste i pyszne gazpacho i otworzyć butelkę zmrożonej cavy – białego, hiszpańskiego wina musującego, równie dobrego jak napój nazwany przez francuskich nacjonalistów szampanem. Gazpacho w przyrządzeniu jest proste jak palmy rosnące w hiszpańskiej Altei i smaczne jak… gazpacho.

Potrzebujemy 5 pomidorów sparzonych i obranych ze skórki, czerwoną i zieloną paprykę, cebulę i dwa zielone ogórki. Całość miksujemy blenderem, dodajemy oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i wstawiamy do lodówki. Sól, pieprz – to oczywiste. Przed podaniem dodajemy kostki lodu oraz ogórek pokrojony w grubą kostkę. Grzanki mile widziane. Podajemy z butelką cavy lub Aigua de València (przyjemny napój na bazie cavy, soku pomarańczowego, ginu i wódki). Smacznego!

Costa Blanca czyli gdzie jechać a czego unikać