0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

1618650_10202231273762389_1936557526_n

Jak to w kuchni tajskiej aptekarskie odmierzanie składników nie jest wskazane, mieszajcie, dodawajcie od siebie. To curry może być z dodatkiem mięsa wołowego. Przepis zapożyczony z Kwestii Smaku:

Składniki, 2 porcje:
• 500 g małych ziemniaków (najlepiej młodych)
• 2 szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony)
• 1 łyżka oleju roślinnego (lub masła klarowanego)
• 2 cm kawałek imbiru
• 2 duże ząbki czosnku
• 3 małe szalotki (lub 1 cebula)
• 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
• 6 nasion kardamonu
• 1 łyżka mielonej kurkumy
• 2 łagodne papryczki chili lub do smaku
• 3 łyżki sosu rybnego (jak nie mamy to trudno)
• 1 łyżeczka brązowego cukru
• 1 puszka (530 g) mleka kokosowego
• garść szpinaku sałatkowego
• szczypta soli lub więcej do smaku

Do podania:
• cząstki limonki do skropienia
• liście świeżej kolendry do posypania

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić na połówki (lub ćwiartki w przypadku większych ziemniaków). Groszek rozmrozić na sicie pod ciepłą wodą. W czajniku nastawić wodę do zagotowania.

Imbir, czosnek i szalotki obrać. Włożyć do pojemnika blendera, dolać 50 ml zimnej wody i zmiksować dokładnie na gładką pastę. Nasiona kardamonu delikatnie rozgnieść i wyłuskać owoce. W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oleju, dodać przygotowaną pastę, nasiona kminu rzymskiego i owoce kardamonu i smażyć wszystko mieszając ok. 10 minut aż pasta uwolni swój aromat i zgęstnieje.

Do garnka wlać szklankę (250 ml) gorącej wody. Dołożyć kurkumę, papryczki chili i ziemniaki oraz sos rybny i cukier. Wymieszać i cały czas gotując dodawać stopniowo mleko kokosowe (po jednej łyżce, cały czas mieszając). Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez 50 minut.

Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i gotować 10 minut – sos nieco zgęstnieje. Dodać groszek i gotować kolejne 3 minuty, następnie włożyć szpinak, przykryć i na małym ogniu gotować przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i wymieszać. Podawać w głębokich talerzach skrapiając limonką i posypując kolendrą.