0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Niedzielny chłód nie powstrzymał nas od siedzenia w domu. Zachętą do wyjścia była kolejna edycja Art & Food Bazar, który średnio raz w miesiącu odbywa się na krakowskim Starym Kleparzu.

Na metalowych stołach rozstawili swe garnkuchnie kucharze i restauratorzy. Cudowny melanż zapachu kawy, indyjskiego curry, smażonych sardeli i rozlanego wina wkręcał w ziemię. U chłopaków z Curry Up! skosztowaliśmy pysznego butter chicken – kurczaka smażonego na maśle z garścią indyjskich przypraw. Był smacznie i mało, więc po powrocie do domu, wciąż głodni przygotowaliśmy cały wok tego pysznego jedzenia. Przepis podaję za blogiem Poezja Smaku.

Butter chicken (kurczak na maśle

Butter chicken (kurczak na maśle

Składniki dla 3-4 osób:

Marynata:

  • 2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego)
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 1/2 łyżki świeżego, startego imbiru
  • 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili
  • opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika
  • duża szczypta soli morskiej

Butter chicken:

  • 1/2 kg filetów z udek lub piersi z kurczaka
  • 2 czubate łyżki klarowanego masła
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1. Puszka pomidorów w kawałkach
  • 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku
  • 1/2 łyżki świeżego, tartego imbiru
  • 1 łyżeczka mieszanki garam masala
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki marynaty łączymy, kurczaka kroimy na małe, 1 cm kawałki i wrzucamy do marynaty. Marynować długo, im dłużej tym lepiej – 1 godzina to absolutne minimum.
  2. W woku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i smażymy tak, aby się zeszkliła. Następnie dodajemy czosnek i imbir. Smażymy ledwie minutę. Następnie dodajemy przyprawy: garam masalę, chilli, kolendrę, kozieradkę i kmin rzymski. Smażymy dwie minuty ciągle mieszając.
  3. Dodajemy kurczaka z marynatą oraz po 3-4 minutach pomidory, orzechy nerkowca, cukier i gorujemy przez 10 minut na dużym ogniu.
  4. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku.
  5. Podajemy z ryżem
Butter chicken (kurczak na maśle

Butter chicken (kurczak na maśle)

 


https://facetzprzepisem.com/2015/10/19/butter-chicken-proste-i-smaczne-curry/